Opleidingen volgen
U kan bij ons op het SCK CEN al een hele reeks opleidingen volgen om uw competenties te verbeteren.
Maar ook extern zijn er tal van opleidingsmogelijkheden. In dit artikel komen het individueel opleidingsrecht, het Vlaams opleidingsverlof, de opleidingscheques, de loopbaancheques en de erkenning van uw verworven competenties ter sprake.
Individueel opleidingsrecht
Als werknemer van dit bedrijf heeft u een individueel recht van vijf dagen opleiding per jaar vanaf 2024. De wet voert ook een verplichting in voor ondernemingen met minstens 20 werknemers om jaarlijks tegen 31 maart een opleidingsplan voor te leggen. Aan het opleidingsplan moet overleg voorafgaan in de ondernemingsraad of als die er niet is met de vakbondsafvaardiging. De ondernemingsraad moet advies uitbrengen over het werkgeversvoorstel van opleidingsplan tegen 15 maart.
Individueel opleidingskrediet
De Arbeidsdeal van de federale regering bepaald dat werknemers een individueel opleidingskrediet genieten. Voor het SCK wil dit zeggen dat het om minstens 5 dagen voor een voltijdse werknemer gaat.
Via een tool op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) kan je nagaan hoe het zit in jouw sector. Je hoeft enkel het nummer van jouw paritair comité (voor ons is dat PC207) op te geven en je krijgt alle info: https://careerpro.be/nl/federallearningaccount/training-hours-calculation.html.
Het individueel recht op opleiding is cumulatief over 5 jaar, wat betekent dat je niet opgenomen opleidingsdagen overdraagt naar het volgende jaar.
Alle werkgevers moeten elke gevolgde opleiding registreren in de Federal Learning Account (FLA). Dus zowel formele als informele opleidingen, zowel opleidingen die gegeven worden binnen als buiten de bedrijfsmuren. Werknemers zullen zelf vanaf eind 2024 via de online applicatie Mycareer (www.mycareer.be) kunnen nagaan op hoeveel dagen opleiding ze nog recht hebben en hoeveel en welke opleidingen hun werkgever voor hen geregistreerd heeft.
.
Opleiding volgen op eigen initiatief
Los van het aanbod van het SCK CEN heb je als werknemer ook het recht om zelf opleidingen te volgen. Welke opleidingen je kan volgen en de ondersteuning die je hiervoor krijgt hangt af van waar je werkplek ligt. We geven hier heel beknopt weer wat de mogelijkheden zijn in Vlaanderen.
Een uitgebreidere toelichting krijg je op www.hetacv.be/opleiding
.
Het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) geeft je het recht om opleidingen te volgen waarbij je met behoud van je loon afwezig mag blijven van je werk. Je kiest zelf welke opleiding je volgt, maar het moet wel gaan om een erkende arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding die is opgenomen in de Vlaamse opleidingsdatabank. Je werkgever moet je afwezigheid kunnen inplannen.
Wie heeft recht op Vlaams opleidingsverlof?
Je moet tewerkgesteld zijn in Vlaanderen in de privésector, een arbeidsovereenkomst hebben en minstens halftijds werken. Er wordt gekeken naar je werksituatie in de maand maart in het jaar voorafgaand aan het schooljaar.
Hoeveel uren?
- Als je voltijds werkt, kan je tot 125 uur afwezig zijn voor opleidingen die je zelf kiest en daarnaast tot 125 uur voor opleidingen die je werkgever suggereert.
- Werk je minstens halftijds, dan heb je recht op het aantal uren pro rata.
Dit geldt voor een volledig schooljaar, van 1 september tot en met 31 augustus van het volgende jaar. Je mag meerdere opleidingen combineren.
Hoe aanvragen?
Raadpleeg de Vlaamse opleidingsdatabank, selecteer de gewenste opleiding en contacteer de school of vormingsinstelling om je in te schrijven. Bezorg het inschrijvingsattest aan je werkgever.
.
Als je een opleiding wil volgen die meer uren omvat dan je kan volgen met Vlaams opleidingsverlof, dan kan je overwegen om volledig of halftijds tijdskrediet met motief ‘opleiding’ op te nemen. Je moet dan wel bereid zijn om tijdelijk wat minder te verdienen. Je krijgt een vergoeding van de RVA en (onder bepaalde voorwaarden) aanvullend een Vlaamse aanmoedigingspremie. Je kan Vlaams opleidingskrediet niet cumuleren met Vlaams opleidingsverlof.
Wie komt in aanmerking voor de Vlaamse aanmoedigingspremie?
- Je werkt in de privé- of in de socialprofitsector. De voorwaarden en bedragen verschillen wel. Je hebt er geen recht op als je werkt voor de Vlaamse of federale openbare sector.
- Je werkt in het Vlaams Gewest (of in de Vlaamse socialprofitsector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest).
- Je krijgt een onderbrekingsuitkering van de RVA. De opleiding die je volgt moet dus voldoen aan de RVA-voorwaarden (onder meer 360 uren of 27 studiepunten op jaarbasis).
- Je hebt 12 maanden aaneensluitend een contract gehad (niet noodzakelijk bij dezelfde werkgever) voordat je tijdskrediet ingaat.
- De opleiding moet voldoen aan een aantal voorwaarden (verschillend naargelang je kort-, midden- of hooggeschoold bent)
Hoe aanvragen?
Als je tijdskrediet met motief opleiding wenst te nemen, dan moet je je werkgever hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. Als de voorwaarden vervuld zijn, wordt een aanvraag bij de RVA ingediend. Voor de aanvullende Vlaamse aanmoedigingspremie neem je contact op met het Departement Werk en Sociale Economie (aanmoedigingspremie@vlaanderen.be)
.
Wil je een opleiding volgen, ga dan na of je opleidingscheques kan gebruiken. Het gebruik en de toekenning van opleidingscheques hangt af van je scholingsgraad en de opleiding die je volgt. De Vlaamse overheid komt voor maximaal 125 euro per schooljaar tussen. In bepaalde gevallen heb je wel recht op een verhoogde tegemoetkoming.
Wie heeft recht op Vlaamse opleidingscheques?
Je hebt recht op Vlaamse opleidingscheques als je woont in het Vlaams Gewest of Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Wat kan je met Vlaamse opleidingscheques betalen?
Opleidingscheques kan je gebruiken om de directe opleidingskosten van een opleiding te betalen. De opleidingsverstrekker factureert daarvoor bv. het inschrijvingsgeld, het cursusmateriaal en boeken die bij de opleidingsverstrekker zelf aangekocht kunnen worden of kosten om deel te nemen aan examens of testen.
Hoe vraag je Vlaamse opleidingscheques aan?
Via het loket van het Departement Werk en Sociale Economie. Meer info en een simulator die nagaat of je recht hebt vind je op https://www.vlaanderen.be/werken/opleiding-op-de-werkplek/als-werknemer-een-opleiding-volgen/opleidingscheques-voor-werknemers
.
Weet je niet goed waar naartoe met je loopbaan? Overweeg dan om loopbaanbegeleiding te volgen.
Met loopbaancheques betaal je zelf maar een klein deel van de loopbaanbegeleiding die je volgt in een erkend loopbaancentrum.
Voorwaarde is dat je minstens 7 jaar werkervaring hebt. Je kan dan om de 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen.
Je betaalt je loopbaanbegeleiding met twee loopbaancheques. De eerste is goed voor 4 uur begeleiding en de tweede voor 3 uur.
Een loopbaancheque kost je 45 euro (slechts een fractie van de echte kostprijs). Je vraagt je cheques aan via www.vdab.be of via het gratis telefoonnummer 0800 30 700. Wacht best tot je een eerste gesprek hebt gehad in een erkend loopbaancentrum; de cheques zijn maar 3 maanden geldig.
Als je ACV-lid bent, betaalt het ACV je één cheque van 45 euro terug. Vul het formulier ‘Terugbetaling loopbaancheques’ in (te vinden op www.hetacv.be/dienstverlening/loopbaanadvies1/loopbaancentra)
.
Als je competenties hebt verworven doorheen je loopbaan die gelijkwaardig zijn aan een opleiding, dan kan je die laten valideren in een testcentrum door tests af te leggen. Je kunt je ervaring ook gebruiken om een vrijstelling voor een opleiding te behalen. Als je vrijstellingen behaalt, leer je daarna enkel nog wat je nodig hebt in een verkorte opleiding. https://www.vlaanderen.be/erkennen-van-verworven-competenties