CPBW

Home » Blog » CPBW » CPBW
10 oktober 2023
Author
Koen Nijs

Je hebt het waarschijnlijk al verschillende keren gehoord: het CPBW. Maar wat is het CPBW of “comité veiligheid”, zoals het in de volksmond ook al eens genoemd wordt, nu eigenlijk?

Het CPBW of Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk is een overlegorgaan dat (verplicht) ingericht wordt in bedrijven met 50 of meer werknemers. Globaal gezien buigt het CPBW zich over verschillende zaken die te maken hebbenmet welzijn in de brede zin van het woord: gezondheid, arbeidsveiligheid en -hygiëne, ergonomie, milieu en psychosociale belasting.

De samenstelling van het Comité

Aangezien welzijn, veiligheid, … een zaak is van iedereen zetelen in het comité zowel afgevaardigden van de werkgever (directie) als afgevaardigden van de werknemer (vakbondsafgevaardigden). Deze laatste worden gekozen via sociale verkiezingen, die om de vier jaar plaatsvinden. Een overzichtje van wie in het comité zetelt, kan je op intranet van het SCK CEN terugvinden of via onderstaande link.

De samenstelling van het CPBW en de verschillende werkgroepen kan je hieronder terugvinden.

Breed takenpakket

Het Comité heeft een adviserende, informerende en toezichtsrol.

Het takkenpakket bestaat onder meer uit:

CPBW op het SCK CEN

Het CPBW op het SCK CEN gaat steeds door op de 4de woensdag van de maand. Indien je vragen, opmerkingen, bedenkingen, kritiek hebt op de veiligheidsbeleid van het SCK CEN of je hebt ergens iets opgemerkt wat niet strookt met de algemene veiligheidsregels, kan je ons steeds contacteren om dit even te bespreken en eventueel op het comité

Files

Werkgroepen CPBW SCK CEN
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab