ACV@SCK sprak Servais Verherstraeten
Wetvoorstel uitstap kernenergie aanpassen
Frank Vandervoort en Dominic Maertens van ACV@SCK spraken Servais Verherstraeten, vrijdag 8 maart, naar aanleiding van het N-VA-wetsvoorstel om de wet op de kernuitstap aan te passen.
Op 27 februari was er een stemming in de Kamer van volksvertegenwoordigers binnen de Kamercommissie Energie.
De wet moet in ieder geval aangepast worden, want de wet uit 2003 bepaalt dat er geen nieuwe kernreactoren meer gebouwd kunnen worden en dat de laatste kerncentrale zal sluiten in 2025. Intussen heeft de regering beslist om twee reactoren langer open te houden. Een aanpassing van de wet is dus nodig. Dinsdag 27 februari zette Bert Wollants, zijn wetsvoorstel om de wet om de kernuitstap aan te passen, al voor de 11e keer op de agenda.
Uiteindelijk is er een wisselmeerderheid gevonden van liberalen, PS én N-VA die beslist hebben dat er al een advies van de Raad van State gevraagd zal worden over de tekst.
CD&V stemde niet, Groen stemde tegen.
Ondertussen blijken steeds meer partijen gewonnen te zijn om de deur weer helemaal te openen voor kernenergie. Liberalen dachten er in het verleden anders over, maar zijn nu weer helemaal voor kernenergie te vinden. PS en N-VA, Vlaams Belang en CD&V zijn ook voorstander van een toekomst met een energiemix waar kernenergie een plaats in heeft.
Groen, Ecolo en Vooruit zijn nog steeds tegen nieuwe vormen van kernenergie.
Alle partijen hebben ondertussen ook hun eigen voorstellen m.b.t. de energiemix van de toekomst klaar.
Het wetsvoorstel van Groen, waar Tinne Van der Straeten, onze Minister van Energie van België mee komt, moet uiteraard rekening houden met het openhouden van de 2 kerncentrales. Maar plaats voor een toekomst met SMR reactoren die ons elektriciteit leveren is er niet.
SMR reactoren
In de teksten van de pro kernenergie partijen vinden we voorstellen om de SMR technologie te ondersteunen.
Laat die SMR technologie nu een van de pijlers zijn die bepalend zijn voor de toekomst van het SCK CEN. Zoals jullie weten heeft SCK CEN 100 miljoen dotatie ontvangen voor het vooronderzoek naar een vloeibaar metaal gekoelde SMR.
Uiteraard wil SCK CEN ook een SMR van dit type bouwen op de site in Mol, maar met de huidige wetgeving zullen SMR’s geen elektriciteit mogen leveren. Die oude wet is dan ook een hypotheek op de SMR technologie en ontwikkeling in België.
Geprek met Servais Verherstraeten over de onthouding van CD&V
Servais Verherstraeten is fractievoorzitter voor CD&V in het federaal parlement. Als getogen en geboren Mollenaar is hij ook steeds een van de grootste ondersteuners geweest van de nucleaire industrie in Mol en Dessel.
Wij waren dus verwonderd vanwege de onthouding van de CD&V op het voorstel van Bart Wollants, om de wet om de kernuitstap aan te passen, naar de Raad van State te sturen voor advies. Als vakbond is de werkgelegenheid op ons bedrijf voor ons dan ook reden genoeg om een woordje uitleg te vragen.
In een onderhoudend gesprek kregen we vooral te horen dat de CD&V, net zoals zovele andere partijen, een voorstel heeft waarin de SMR technologie moet opgenomen worden in de nieuwe energiemix.
De reden van onthouding heeft vooral te maken met afspraken die er gemaakt zijn binnen de huidige regering en uiteraard is er de impact van de politieke verkiezingen die er over enkele maanden aankomen.
Servais Verherstaeten was duidelijk dat ook de CD&V na de verkiezingen de energiemix inclusief kernenergie zal ondersteunen.
We kregen ook te horen dat hij, na zijn pensionering (einde van deze legislatuur), lobbywerk zal blijven uitvoeren voor SCK CEN en Belgoprocess. Omdat deze bedrijven belangrijk zijn voor de regio en de werkgelegenheid.